terug

Vaas gemonteerd tot voet voor een lamp

Collectie: Landgoed Singraven

  • De collectie van Singraven bevat behalve porselein van uitstekende kwaliteit dat tot het klassieke verzamelterrein behoorde in de tijd dat Willem Laan actief was, ook een aantal afwijkende stukken. Die zijn des te interessanter, hoewel er dikwijls twijfel blijft bestaan over de datering en toeschrijving.

    Dit vind ik een fraaie vaas die ik in het vroege begin van de Kangxi-periode (1662-1722) zou willen dateren. Het stuk heeft een ongeglazuurde bodem. Famille verte is dan nog maar net in ontwikkeling, het decor met de grote figuren die over het hele oppervlak van de vaas zijn geschilderd, doet denken aan het beschilderingen uit de Overgangs-periode (1635-1650).[i] Ik vind de penseelvoering aantrekkelijk – de ogenschijnlijk vanzelfsprekende variatie in dikte van de lijnen in de rotspartijen bijvoorbeeld. Het motief van de twee figuren rijdend op een fabeldier lijkt te zijn overgenomen van een Chinese houtsnede.

    [i] C.J.A. Jörg, Jan Menze van Diepen Stichting: a selection from the collection of oriental ceramics, Slochteren, 2002, nr. 45, voor een kan uit de periode 1635-1650 met groot veld, geheel gevuld met een jongen op een qilin.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken