terug

Vaas

Collectie: Frans Hals Museum

 •  

  Dit is een uitzonderlijke vaas uit de Overgangsperiode. De vorm is opmerkelijk: een slank lichaam en een spreidende voetring. Maar het meest in het oog springt het decor. Uit de Overgangsperiode zijn mij nauwelijks andere flessen bekend met als enige motief deze bloeiende ranken op het lichaam. De motieven zijn verwant aan Turkse textiel-motieven en zij komen veel voor in smalle velden rond beschilderde panelen of op de hals van flessen. Ze worden wel tulpmotieven genoemd hoewel hier, in dit exemplaar, niet veel tulpen te ontdekken zijn. Een vaas die verwant is – in grote lijnen dezelfde vorm, bloemtakken over het hele lichaam en de uitstaande voetring - bevindt zich in het Topkapi museum, maar dateert uit het einde van de 17de eeuw.[1] Een vaas uit de Overgangsperiode met ranken op het lichaam bevindt zich in het V&A Museum. De vaas heeft een vergelijkbare decoratieve band op de schouder en een tulp – maar in dat geval een conventioneel exemplaar en niet de fantasierank zoals in Haarlem – op de hals.[2] Vergelijkbare flessen bevinden zich in de Koninklijke collectie in Engeland.[3] Een tweede fles uit het Topkapi museum heeft een boller lichaam, ook ranken op de buik, maar dan verdeeld in twee registers, gescheiden door een decoratieve band zoals hier op de schouder, en met medaillons met waterlandschappen.[4] Een wijnkan uit de Overgangsperiode in het Groninger Museum heeft op het lichaam ook alleen ranken, pioenen in dit geval.[5] Niets is dus precies gelijk aan deze fles in Haarlem.

   

   

   

  [1] R. Krahl en J. Ayers, Chinese ceramics in the Topkapi Saray Museum, Istanbul, Londen, 1986, Deel III, no. 2093.

  [2] S. Jenyns, ‘The wares of the Transitional Period between the Ming and thew Ch’ing 1620-1683’, Archives of the Chinese Art Society of America IX (1955), pp. 30-42, fig. 4a. En in H. Garner, Oriental Blue and White, Londen, 1954, nr. 63. Ik heb de vaas nog niet in een courantere publicatie gevonden.

  [3] J.G. Ayers, Chinese and Japanese works of art in the collection of Her Majesty the Queen, Londen, 2016. Deel I, nrs. 222-223.

  [4] Krahl & Ayers II, nr. 1629. Een vergelijkbaar stuk bevindt zich in het Princessehof, zie C.J.A. Jörg, Oosters porselein, Delfts aardewerk; wisselwerkingen, Groningen, 1983, nr. 12.

  [5] Groninger Museum inv.nr. 1960.127. Voor een Japans kan met meanderende ranken over het hele lichaam, zie Shibata Collectie. Deel III, nr. 240 (1670-1710).

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken