terug

Tweetal stoelen

Collectie: Kunstmuseum Den Haag

  • De stoelen zijn met uitzondering van de getordeerde delen versierd met laagreliëf snijwerk op een gehamerde ondergrond, waarvan de onderste lijsten van de voor-, achter- en zijregels zijn versierd met twee naar elkaar gerichte sierfiguren, waarschijnlijk ganzen. De uitvoering van het snijwerk verschilt in fijnheid. De getordeerde delen van de poten en de regels zijn versierd met een dubbele spiraal, waarvan één spiraal de dikte van een touw heeft. Dit komt vaak voor bij snijwerk in laagreliëf en op een gehamerde ondergrond.

     

    Volgens Veenendaal moet de herkomst van het snijwerk van deze stoelen op de Coromandelkust worden gezocht. Al eerder schreven Rumphius (1628-1702) en Valentijn (1666-1727) dat op de Coromandelkust verscheidene central lagen waar men meubelen van dit type snijwerk vervaardigde. Voor de motieven van het snijwerk, die ontleend zijn aan de Hindoe mythologie, hebben de meubelmakers zich laten inspireren door de middeleeuwse tempelbouw van Zuidoost India.

    Meestal is er sprake van vegetatief snijwerk en sierfiguren. Wanneer er mensfiguren worden afgebeeld betreft het vooral op engeltjes lijkende personen of maskers. Kenmerkend voor dergelijk snijwerk is de symmetrie van de tegenovergestelde figuren en de volledig benutte achtergrond. 

     

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken