terug

Tweetal guéridons

Collectie: Kunstmuseum Den Haag

  • De guéridon ook wel knaap genoemd, is een klein eenpootstafeltje dat als domme knecht wordt toegepast. Dit compagniesmeubel bestaat uit een klein rond of rechthoekig blad of bakje op een hoge getordeerde voet en kan tot 1,50m. hoog zijn. De voet rust vaak op een cirkelvormig onderstel met drie bolvormige poten of een onderstel bestaande uit drie poten. Op de guéridon plaatste men meestal een kandelaar of een koperen of zilveren kwispedoor, pruiken, maar ook de bijbel kon op een speciaal daarvoor bestemde bijbelknaap worden gelegd. Afhankelijk van zijn functie kon de guéridon overal in het interieur worden geplaatst. Op een aquarel van Jan Brandes (1743-1808) is een guéridon afgebeeld die twee dames dienst doet als theetafel. 

     

    Deze rood beschilderde guéridon heeft een getordeerde schacht met gestileerde bladeren. Deze schacht eindigt in een schijfvormige, getordeerde voet met drie knolvormige bollen. De guéridon wordt bekroond door een cilindervormig getordeerd bakje, hetgeen kan duiden op een kwispedoorknaap. Dergelijke eenpootsmeubelen gebruikte men om koperen of zilveren kommen op te plaatsen, waarin men uitgekauwde sirihpruim kon spugen. 

     

    De djatihouten guéridon heeft een rond blad, dat aan de onderkant geschulpt is als een nog dichte bloemknop. De schacht is balustervorming en rust op drie uitstaande poten die eindigen in klauwen. 

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken