terug

Twee armstoelen

Collectie: Kunstmuseum Den Haag

  • Deze stoelen behoren tot de vroegste stoelen die destijds in Batavia werden aangetroffen. Ze zijn afkomstig van de Coromandelkust, waar veel tropische hardhoutsoorten ruim voorhanden waren. Omdat in de begintijd van Batavia het bouwen van huizen voorrang had, werden de eerste meubels geïmporteerd uit Japan, Surat (West-India) en, zoals deze stoelen, de Coromandelkust. 

    De stoel gaat terug op een Italiaans stoeltype dat zich over Europa heeft verspreid. Zo was het een geliefd meubel in het zeventiende-eeuwse Hollandse interieur, getuige zijn voorkomen op schilderijen. De oosterse variant verschilt nauwelijks van het oorspronkelijke voorbeeld. Het enige verschil is de gevlochten rotan zitting, waarop een fluwelen of sitsen kussen lag, terwijl de Europese stoel vaak met leer was bekleed. 

    De hier afgebeelde stoelen zijn uit sappanhout vervaardigd. De rugleuning bestaat uit twee rijen balusters met knolvormige versieringen. Deze balusters zijn onderling verbonden met boogjes en staan tussen rechte regels. De bovenregel van de rugleuning is ajour gesneden met voluten en bladeren en aan de voorkant voorzien van laagreliëf snijwerk met bloem- en bladranken op een gehamerde ondergrond. De huizen van de notenzijn onderling verbonden met twee rijen sporten. De onderste sport is zowel aan de onder-als bovenkant geprofileerd. De rechte, geprofileerde spijlen hebben aan de voorkant cannelures en worden bekroond met een knop. De enkel gebogen armleuningen rusten op balustervormige armstutten. 

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken