terug

Tulpenvaas

Collectie: Groninger Museum

  • Twee tulpenvazen op een rechthoekig onderstuk, het taps toelopende bovenstuk heeft drie rijen van vier tuitjes. Versierd in blauw onder het glazuur met putti in de panelen op het onderstuk, blad- en bloemmotieven. De vazen zijn in twee helften gemaakt die los op elkaar staan en met een houten pin zijn verbonden.

    Tulpenvazen waren sierstukken op een formeel gedekte tafel. Waarschijnlijk stonden er meerdere exemplaren op een rij in het midden, de korte tuitjes (zonder water) gevuld met fel gekleurde tulpen met kortgeknipte steel. Het moet een kleurig en contrastrijk schouwspel geweest zijn.Tulpenvazen werden in deze periode ook in Delfts aardewerk gemaakt. Een Delftse tulpenvaas moet als model aan een Chinese pottenbakker zijn gegeven, die nauwkeurig de vorm en ook de blauwe Delftse versiering overnam, inclusief het Delftse AK merk (Adrianus Kocx, van de fabriek de Grieksche A) onder op de bodem.

    literatuur:

    Oosters porselein in Nederland : vier museumcollecties / C.J.A. Jörg. - Groningen etc, 2003. - cat. nr 20; Zelfportret van het Groninger Museum : 150 karakteristieke stukken : dl. 5 : Kunstnijverheid / C.J.A. Jörg. - Groningen, 1991. - cat nr dl V, krt 6; Oosters porselein, Delfts aardewerk - wisselwerkingen / C.J.A. Jörg. - Groningen, 1983. - cat. nr 33; Chine de commande / D.F. Lunsingh-Scheuleer. - 1966. - afb. 108; Toelichtende beschrijving van de verzameling Chineesch en Japansch porselein, Chineesch en Europeesch rood steengoed en aardewerk, aanwezig in het Groningsch Museum / M.A. de Visser. - 1930. - afb. 42

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld