terug

Tafel

Collectie: Kunstmuseum Den Haag

  • De vormgeving van de tafel in Azië en op de Kaap ondergaat in de zeventiende en het begin van de achttiende eeuw, in tegenstelling tot de tafel in het vaderland, nauwelijks veranderingen. De tafel heeft geen wangen, geen Toscaanse zuiltjes en maar zelden bol- of balustervormige poten, zoals de zeventiende-eeuwse Hollandse tafel die heeft.. De poten van de tafel in Azië zijn overwegend getordeerd en herinneren ons aan het onderstel van een stoel of bank. Meestal zijn de poten onderling verbonden door kruiselings geplaatste regels, die eveneens getordeerd zijn, of door een dubbel Y-vormige regel. 

     

    Deze rechthoekige tafel rust op poten met een torsen bestaande uit een dubbele spiraal. Aan de boven- en onderkant zijn de poten voorzien van rechthoekige huizen die eindigen in een afgeplatte bol. De rechthoekige huizen en drie regels onder het blad zijn versierd met snijwerk in laagreliëf op een gehamerde ondergrond, waarop blad- en bloembakken zijn uitgesneden. Via de onderste huizen worden de getordeerde sporten met een dubbele spiraal met elkaar verbonden. Deze dubbele spiraal is karakteristiek voor dit type snijwerk uit deze periode. 

     

    De tafel is aan drie zijden voorzien van snijwerk, hetgeen er op duidt dat het meubel in elk geval was bedoeld om tegen de muur te zetten. Gezien zijn hoogte, gaat het hier hoogstwaarschijnlijk om een onderstel van een kabinet. 

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken