terug

Schotel

Collectie: Groninger Museum

  • Achthoekig bord op voetring, met smalle spreidende rand, rechte liprand, en op de bodem vijf proenpunten in een W-vorm. Het is in onderglazuur-blauw versierd met op het plat een riviervoorstelling met daarin een klein hutje op drie palen, in het water, dat door een brug verbonden is met een rots waarop prunus staat te bloeien. De tien vakken zijn gevuld met: een gestileerde bloem, twee mensen met een parasol, een feniks met een vlammende parel, een chrysant, en een draak met een vlammende parel. Op de rand is een border van bloemblaadjes, de liprand is bruin. Op de achterkant is een krulversiering met afhangende 'karakusa', en een vierkante 'kin' (goud) merk.

    Achthoekig bord op voetring, met smalle spreidende rand, rechte liprand, en op de bodem vijf proenpunten in een W-vorm. Het is in onderglazuur-blauw versierd met op het plat een riviervoorstelling met daarin een klein hutje op drie palen, in het water, dat door een brug verbonden is met een rots waarop prunus staat te bloeien. De tien vakken zijn gevuld met: een gestileerde bloem, twee mensen met een parasol, een feniks met een vlammende parel, een chrysant, en een draak met een vlammende parel. Op de rand is een border van bloemblaadjes, de liprand is bruin. Op de achterkant is een krulversiering met afhangende 'karakusa', en een vierkante 'kin' (goud) merk.

    Blijkbaar komt deze voorstelling van een hutje of paviljoen zelden voor, een soortgelijk stuk is in de literatuur niet vermeld, al is een variatie op het motief in een vak op een kom te vinden in de Shibata Verzameling. Zie ook de kop en schotel, 1984.0175. Verwantschap met de Kakiemon productie blijkt uit kenmerken zoals het 'kin'-merk (zie 1962.0065), en de nogal formele afbeeldingen in de vakken. Vergelijk deze border, en dan vooral het motief van de twee mensen met een parasol, met dat van het bordje, 1961.0196. Dergelijke borders met vakken gevuld met formele afbeeldingen in Chinese overgangsstijl zijn bekend; zie bijvoorbeeld verschillende stukken in de Shibata Verzameling. De combinatie van een feniks en een vlammende parel is erg ongewoon.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken