terug

Schotel

Collectie: Museum Bredius

  • Wat zou de functie zijn geweest van een schotel van dit formaat?[1] Eigenlijk dateert het stuk uit een tussenperiode. In de loop van de achttiende eeuw zijn formaten voor tafelborden (enkele borden 23 cm.; dubbele borden 28) en presenteerschotels (31, oplopend tot 41 cm.) uitgekristalliseerd. Aan boord van de Ca Mau, gezonken ca. 1725 zijn al stapels ‘gewone’ tafelborden te vinden, in de Vung Tau uit de late jaren ’90 nog nauwelijks – toen werd nog van tin gegeten.[2] Deze schotel stamt eerder uit de Vung Tau-periode dan uit de Ca Mau-tijd. Porselein werd nog niet gebruikt om van te eten, maar bijvoorbeeld om fruit op te presenteren, of als decoratief element in het interieur. Kraakporselein had die functie vervuld in het eerste helft van de zeventiende eeuw en het oude Kraakporselein bleef tot in de achttiende eeuw geliefd. Deze schotel heeft karakteristieken die overeenkomen met het Kraakporselein: de geschulpte rand, de verdeling in velden in de wand en de vlotte schilderstijl van de bloemen bij een rots in het plat. De schotel voegt zich dus nog gemakkelijk in die zeventiende-eeuwse traditie. Dat ze toch in series werden gemaakt, zoals later in de achttiende eeuw bij het serviesgoed, blijkt wel uit de vier identieke exemplaren afkomstig van de familie Six, die onlangs werden geveild in Middelburg.[3]

     

    [1] Museum Bredius; catalogus kunstnijverheid; porselein, zilver, kristal, meubelen, beeldhouwwerken, Den Haag, 2011, nr 56, p. 39.

    [2] Made in imperial China.. .the Ca Mau Shipwreck, circa 1725 (veilingcat. Sotheby’s Amsterdam), 2007 en The Vung Tau Cargo (veilingcat. Christie’s Amsterdam) 1992.

    [3] Asian Art 26-29 september 2017, digitale veilingcat Zeeuws Veilinghuis, Middelburg, nr. 69.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken