terug

Schotel

Collectie: Museum Boijmans van Beuningen

 • Deze grote schotel, één van een paar, is bijzonder fraai beschilderd in famille rose kleuren.[1] De dame stelt Xiwang-mu voor, de Koningin van het Westen, godin van de onsterfelijkheid. De paddenstoel in haar hand schenkt het eeuwige leven en het hert achter haar is het enige wezen die de paddenstoel kan vinden. Op de achterzijde van de bodem is het nummer N 183 ingegrift, een verzamelaarsmerk van Augustus de Sterke, keurvorst van Dresden en grootste porseleinverzamelaar van de Westerse wereld van zijn tijd. Na 1733 werd aan de collectie niets toegevoegd, uit de inventarissen in Dresden blijkt verder dat een voorwerp met dit nummer na 1727 moet zijn gearriveerd. Daarmee is de schotel vrij nauwkeurig te bepalen en is dit een goed gedocumenteerd vroeg voorbeeld van het famille rose porselein.

  Het museum verwierf de schotels als onderdeel van de grote schenking van Elie van Rijckevorsel in 1910. Van Rijckevorsel was een wetenschapper, reiziger, avonturier en weldoener. Hij schonk niet alleen aan Museum Boijmans van Beuningen, maar ook aan het Wereldmuseum. Daarnaast stond hij aan de wieg van de Erasmusstichting die nog steeds een belangrijke rol speelt bij de bevordering van kunst, onderwijs en wetenschap in Rotterdam.

  Van Rijckevorsel kon deze schotels kopen doordat delen van de collectie in Dresden in de 19de eeuw werden verkocht. Identieke exemplaren zijn nog steeds in Dresden aanwezig en in Musée Guimet in Parijs.

   

  [1] Deze informatie is gebaseerd op C.J.A. Jörg, Oosters porselein; een keuze uit de verzameling van het Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam, 1995, p. 61.

   

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld