terug

Bord

Collectie: Zeeuws Museum

 • Dit grote bord behoort tot een serie van zes in het Zeeuws Museum. Twee vergelijkbare ‘vogelborden’ bevinden zich in het Metropolitan Museum, en een laatste maakte deel uit van de Mottahedeh collectie.[1] Er zijn er dus negen in totaal bekend. Alle borden zijn verschillend, dus het lijkt erop dat er één speciale bestelling is geweest, van tenminste negen, maar misschien wel meer borden. De kwaliteit van het schilderwerk is opmerkelijk hoog. Met grote zorg en met gevoel voor de kenmerken van Europese gravure en etskunst zijn de vogels geschilderd. De borden zijn gebruikt als een soort plaquette: het hele oppervlak is gebruikt, de indeling van plat, wand en rand geheel negerend. Het moeten sierstukken zijn geweest, eerder dan fraai serviesgoed. Het feit van geen enkel bord een identiek tweede exemplaar gevonden is, bevestigt het idee van een zeer uitzonderlijke bestelling.

  Onderzoek heeft uitgewezen dat de vogels steeds teruggaan op tekenwerk van Francis Barlow (ca. 1626-1702).[2] De tekening voor deze voorstelling van pauwen en struisvogels is bekend, maar hier is de ruimte waarin de vogels gegroepeerd zijn nauwelijks aangegeven.[3] Een prent van Jan I Griffier (1645-1718) naar de tekening van Barlow heeft precies dezelfde architecturale setting als de voorstelling op dit bord. Deze prent zal de Chinese schilder dus wel tot zijn beschikking hebben gehad. Het opvallende is dat er niet één specifieke serie prenten bekend is naar het werk van Barlow, die in zijn geheel naar China kan zijn gestuurd om als voorbeeld te dienen. De andere borden hebben prenten van andere graveurs als voorbeeld, maar wel steeds naar Barlow. Hoe dit precies is gegaan, is nog niet duidelijk.

   

   

  [1] C. Le Corbeiller, China Trade Porcelain: patterns of exchange (Metropolitan Museum), New York, 1974 nr. 31; D. Howard and J. Ayers, China for the West; Chinese porcelain and other decorative arts for export illustrated from the Mottahedeh collection, Londen/ New York, 1978, Deel I, nr 285. Dit bord is in 2017 verkocht bij Christie’s New York, Chinese export art (18 januari2017), nr. 416.

  [2] D.F. Lunsingh Scheurleer, Chine de Commande, Londen, 1974, pl. 307 en 308 en bovengenoemde auteurs.

  [3] In de Henry E. Huntington Library and Art Gallery te San Marino.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken