terug

Schilderij

Collectie: Museum Bredius

 • Op dit portret uit het midden van de zeventiende eeuw staan vooraan zittend Hendrick de Goyer en zijn vrouw Maria Questiers.[1] Zij waren in 1634 getrouwd en Hendrick was toen 30 jaar oud. Achter hen, eveneens zittend en met brief in de hand is Catharina Questiers geschilderd, de zuster van Maria. Zij dichtte en etste en werd bezongen door Huygens en Vondel. Staand rechts tenslotte heeft de schilder zichzelf vereeuwigd. Hendrick de Goyer was schout in Heemstede en later baljuw en dijkgraaf op Texel.

  Voor ons van belang is de solide maatschappelijke positie van de geportretteerden en de band met culturele kopmannen van hun tijd. Het is interessant dat deze mensen prominent een grote Chinese schaal met daarop een Cantaloupe-meloen. Die is daar niet toevallig terechtgekomen, dat was een weloverwogen keuze, zoals dat ook voor de fraaie kleding gold.

  De schaal is ook bijzonder. Het is een klapmuts, een diepe schaal met een vlakke rand. Maura Rinaldi heeft het kommen en schotels uit deze periode gegroepeerd op de decoratiepatronen op de wand en rand.[2] Het is duidelijk dat dit haar type 3 is: de rand is beschilderd met een dicht, geometrisch patroon, waarin geschulpte velden zijn opengelaten met bloemtakken. Precies onder dat veld is een verticale lichte band op de wand met ter weerzijde weer dichter beschilderde velden met bloeiende platen. Het is allemaal redelijk goed te herkennen op het schilderij. Het zijn vaak zeer fraaie exemplaren en Rinaldi merkt op dat deze stukken altijd klein zijn. Dat laatste is hier niet het geval. De diameter van de schotel is ongeveer zo lang als Hendricks onderarm, toch al snel 50 cm. Dat is heel groot. Er zijn enkele klapmutsen bekend - met een ander decor – van dit formaat. Dat er toch ook grotere stukken bekend zijn met deze fraaie beschildering blijkt uit de aanwezigheid van een stuk met een diameter van 36,2 cm. in Dresden.[3] De schaal van Hendrick en Maria was dus nog groter en niet ‘zomaar’ een schaal voor de meloen, maar een heuse porseleinschat.

   

  [1] A. Blankert, Museum Bredius; catalogus van de schilderijen en tekeningen, Zwolle/ Den Haag, 1991, nr. 121.

  [2] M. Rinaldi, Kraak Porcelain; a moment in the history of trade, Londen, 1989, p. 120 e.v.

  [3] E. Ströber, “La maladie de porcelaine… » ; ostasiatisches Porzellan aus der Sammlung August des Starken, Berlijn, 2001, nr. 4.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Index

close
Stijl/decor
close
Culturele herkomst
close
Geografische herkomst
close
Index Chinese karaktermerken
close
Index Chinese zegelmerken
close
Index Symboolmerken
close
Publicaties over Aziatische keramiek