terug

Schaal

Collectie: Paleis Het Loo

 • Deze schaal in de vorm van een vis staat in een lange traditie van porseleinen schalen en schoteltjes in bladvorm of in de vorm van dieren of vissen.[1] Dit exemplaar stamt uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het stuk draagt een merk in zes karakters dat ondanks het grote zwarte eigendomsmerk dat er overheen is geschilderd, nog te lezen is: ‘Zoshuntei sanpo zo’, gemaakt door Zoshuntei Sanpo.[2] Gemaakt moet overigens ruim worden opgevat, want Zoshuntei Sanpo was een handelsmaatschappij in Arita die zijn keramiek bij anderen inkocht. De firma was ongeveer van 1840 tot 1880 actief. Het kroon-merk met de letter A duidt erop dat de schaal in het bezit is geweest van Anna Paulowna (1795-1865). Zij was de dochter van de Russische tsaar en trouwde in 1816 met prins Willem, de latere Koning Willem II. Het paar leefde aanvankelijk voornamelijk in Brussel, maar vestigde zich in 1840, na de kroning, in Den Haag. Nadat Willem in 1849 was overleden trok Anna zich grotendeels terug uit het openbare leven. Deze vrij bescheiden schaal past wellicht in die levensfase.

  Mogelijk is het gekocht bij de Groote Bazaar van Dirk Boer, de zaak bij uitstek voor Aziatische luxueuze producten die in 1843 de deuren opende in Den Haag. Japans porselein was een van de artikelen waar de firma beroemd om was, en het is bekend dat Willem II een van de graag geziene klanten was.[3] Ook Anna Paulowna zal de zaak zeker gekend hebben.

   

  [1] Voorbeelden in de Catalogi van de Shibata Collection. Deel I, nr. 292, Deel VII, nr 555. Y. Trouselle, La voie du Imari; l’aventure des porcelaines à l’époque Edo, Parijs, 2008, nr. 36 (1640-1660).

  [2] Met dank aan Menno Fitski.

  [3] M. Keblusek, Japansch Magazijn: Japanse kunst en cultuur in 19de-eeuws Den Haag, Leiden, Den Haag, 2000, pp. 40-43; E. Daems, De Groote Koninklijke Bazar 1843-1927 (scriptie Universiteit Leiden), Leiden, 1988, p. 38, met verwijzing naar Willem II’s kasboek in het Koninklijk Huisarchief, inv.nr. A40 IX 81.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken