terug

Schaal

Collectie: Museum Boijmans van Beuningen

 • Deze schaal is beschilderd naar een ontwerp van Cornelis Pronk. De VOC gaf Pronk de opdracht ontwerpen te maken die Chinese schilders konden gebruiken om serviezen te decoreren. Pronk heeft deze ontwerpen in de jaren 1734-1738 aan de VOC geleverd.

  Bij een vaas in het Frans Hals Museum[1], beschilderd in onderglazuur blauw met het zelfde decor, ben ik in gegaan op de mogelijke voorbeelden die Pronk gebruikt heeft om tot dit ontwerp te komen. Het is goed hier nog eens te benadrukken hoe exclusief en nieuw de ‘Pronk-serviezen’ waren die de VOC in China liet maken. Het porseleinen eetservies maakte in de eerste decennia van de 18de eeuw een snelle ontwikkeling door. In de periode dat de VOC deze serviezen bestelde was het principe van een servies met schalen, terrines, sauskommen net uitgekristalliseerd. In Meissen werden ze bijvoorbeeld gemaakt, soms met chinoiserieën van vader en zoon Pieter Schenk. Het is bijzonder dat de VOC probeerde met deze top van de porseleinmarkt te concurreren met de bestelling van deze ‘Pronk-serviezen’ in China. Bijna altijd richtte de VOC zich op grote hoeveelheden en middelmatige tot goede kwaliteit en liet zij de top aan particuliere handelaren.

  Dat het hier om de top gaat blijkt wel uit de zorg waarmee de voorstelling is geschilderd. Kijk naar de details en verbaas je over het meesterschap. En dat voor serviezen waarvan de uitgebreidste uit 371 delen bestonden.[2]

   

   

  [1] Inv.nr. 79-123.

  [2] C.J.A. Jörg, Porcelain and the Dutch China trade, Den Haag, 1982, p. 171.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken