terug

Kop en schotel

Collectie: Drents Museum

 • Deze kop en schotel geven niet direct blijk van de grote verfijning van vormgeving en decoratie waartoe Chinese pottenbakkers en –schilders in staat waren. Het is echter goed om een serviesonderdeel te laten zien, omdat deze zo sterk vertegenwoordigd zijn in het Drents Museum. Bovendien is recent het decor nader verklaard.[1] De vogel blijkt een aalscholver te zijn – geen gebruikelijk motief op Chinees porselein. De aalscholver duikt onderwater om te vissen en laat daarna in de karakteristieke pose die hier is afgebeeld – met de hoog opgetrokken vleugels – de veren drogen. Chinese vissers hielden tamme aalscholvers die voor hen visten. Zeventiende-eeuwse reizigers in China schreven hier al over en het werd als een van de merkwaardigheden van dat land beschouwd, evenals ingebonden voeten, de vroege ontdekking van het buskruit en de voorliefde om pagodes te bouwen.[2] Het is in dat kader begrijpelijk dat het ook op porselein werd afgebeeld.

  Het Drents Museum heeft behalve deze kop en schotel nog twee losse schotels waarop hetzelfde motief is geschilderd (H 1970-10) .

   

   

  [1] J. Beuker, ‘Chinese symboliek op enkele porseleinen schotels’, Vormen uit Vuur 231 (2016/2), pp.64-69.

  [2] Ying Sun, Wandlungen der europäischen Chinabilde in illustrierten Reiseberichten des 17.uUnd 18. Jahrhunderts, Frankfurt am Main etc., 1996, afb. 144 (boek van Nieuhof, 1665), 391 (boek van Dapper, 1670), 518 (boek van Du Halde, 1735).

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken