terug

Kom

Collectie: Museum Bredius

 • De beschildering van deze kom is zeer uitzonderlijk. Op de wat uitstekende binnenrand is rondom doorlopend een muur geschilderd met poortgebouwen en vlaggen. In het plat staat een grote, beeldvullende pagode.

  Het is me niet gelukt vergelijkbare stukken te vinden. Een pagode als prominent onderdeel van de decoratie komt soms voor.[1] Dat kan zijn oorsprong hebben in oudere decors uit de Jiajing-periode (1522-1566) en de Tianqi-periode (1621-1627).[2] De muur met poorten en vlaggen – maar dan als onderdeel van het landschap en niet zo geïsoleerd – komt met enige regelmaat voor op het porselein dat in de Tianqi-periode in China voor de Japanse markt werd gemaakt.[3] Net als de kom met paarden in het Drents Museum (klik hier voor de beschrijving op deze website) lijkt me dit een late, Kangxi-echo van het ko-sometsuke.

  Het decor is te geabstraheerd om er een specifieke muur in te willen herkennen. De kom is gebroken geweest en oorspronkelijk met krammen gerestaureerd. De krammen zijn er niet meer maar de gaten wel.

   

  [1] Kop en schotel begin 18de eeuw, uit collectie van August de Sterke, F. Suchomel, 300 Treasures, Praag, 2015, nr. 103. R. Krahl en J. Ayers, Chinese ceramics in the Topkapi,Saray Museum, Istanbul. Deel II, Londen, 1986, nrs, 1489 en 1490 (Kraakborden). Kawahara Masahito, Ko-sometsuke, Kyoto, 1977, nr. 541, p. 138) kop met pagode.

  [2] M. Butler, Chinese Porcelain from the Butler Collections (tent.cat Musée natinal d’histoire et d’art) Luxemburg, 2008, nr. 1 (grote kom met muur en pagode als onderdeel van een landschap).

  [3] Ming Porcelain for the Japanese Market; ko-sometsuke & ko-akai (cat. S. Marchant & Son), Londen, 2008,. nr. 48.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken