terug

Kom

Collectie: Museum De Lakenhal

 • Deze kom is in een droevige conditie: geheel in tweeën gebroken. De restauratie met krammen is interessant, deze stamt waarschijnlijk uit de negentiende eeuw en toont aan dat de kom belangrijk genoeg gevonden werd om ondanks de breuk te behouden.

  Dit type kom is bekend uit verschillende andere collecties.[1] Het motief van de rennende paarden boven de golven komt al in de zestiende eeuw voor en is ook bekend op iets andere, kleinere kommen die verder op de buitenwand wit gelaten zijn.[2]

  In Burghley House bevindt zich een exemplaar met verguld zilveren montuur. Het kwam in 1731 in het bezit van de Earl of Exeter, maar volgens overlevering stamt het uit het bezit van Koningin Elisabeth I en was het een geschenk voor een van haar petekinderen. Ook in het Nationaal Museum van Kopenhagen bevindt zich een exemplaar in een montuur, ditmaal gemerkt 1608. De schilder Franz Godin (Francesco Godina, 1590- na 1631) koos een vergelijkbare kom voor een van zijn stillevens.[3] Dat de kommen een tijd lang gemaakt zijn, blijkt uit hun aanwezigheid in de Hatcher jonk die ca. 1643 verging. Die ‘Hatcher-stukken’ zijn veel minder zorgvuldig beschilderd dan de vroegere exemplaren.

  Particulier collectie, sinds 1922 in bruikleen bij Museum De Lakenhal.

  [1] [T. Canepa], Kraak porcelain; the rise of global trade in the late 16th and early 17th centuries (verkoopcat. Jorge Welsh), Londen, 2008, nr. 50. Voor een groot aantal vergelijkbare kommen, ook uit scheepswrakken: zie S. Ostkamp e.a., ‘Keramiekvondsten uit Enkhuizen als spiegel van de materiële cultuur in een globaliserende wereld’, Vormen uit Vuur 233 (2017/1), pp. 28-51

  [2] M. Rinaldi, Kraak porcelain; a moment in the history of trade, Londen, 1989, pp. 146-147.

  [3] D.F. Lunsingh Scheurleer, ‘De paardjeskom en andere Chinese porseleinen op zeventiende-eeuwse schilderijen’, Antiek 3/9 (april 1969), pp. 497-508.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken