terug

Kom

Collectie: Princessehof Leeuwarden

  • Onder het witte veldspaatglazuur van de onregelmatig gevormde kom met drie kleine stompvormige poten is een landschap afgebeeld, met een treurwilg naast een brugleuning.

    Onder het witte veldspaatglazuur van de onregelmatig gevormde kom met drie kleine stompvormige poten is een landschap afgebeeld, met een treurwilg naast een brugleuning.

    Gedurende de 15de en 16de eeuw groeide het theedrinken in Japan uit tot een elegante ceremonie, waarbij men zich uit de onrustige wereld terugtrok om zich met meer verlichte zaken bezig te houden. Het doel van sado, de weg van de thee, is de geest in evenwicht te brengen en te bevrijden van de storende invloeden van alle dag. Van grote invloed waren de theemeesters, die in de 16de eeuw ook oog kregen voor de schoonheid van de eigen Japanse steengoedproductie. Deze werd hoog gewaardeerd om zijn rustieke en natuurlijke eenvoud en verving hoe langer hoe meer het hoogwaardige en kostbare keramiek uit de Chinese Song-dynastie (960-1279). De theemeester Shino Soshin (gestorven in 1522) oefende een grote en vernieuwende invloed uit op de stijl van het gebruikte keramiek tijdens de theeceremonie.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken