terug

Kom

Collectie: Groninger Museum

  • Grote kom met spreidende wand. Versierd in blauw onder het glazuur, de buitenzijde met lotusranken en -bloemen, de bodem met een bloeiende lotusplant. Onder op de bodem het zeskaraktermerk van de Ming-keizer Jiajing (1522-1566) in een dubbele cirkel.

    Deze blauwe Ming-kom is later, in het begin van de 18de eeuw, in Delft verder versierd met emailkleuren. De lotusranken zijn van blaadjes en bloempjes voorzien, op de oorspronkelijk onversierde binnenzijde zijn vier grote panelen met een bloemmand en vier kleinere met huisjes en een visser geschilderd, tegen een achtergrond van bladwerk. Dergelijk in Nederland overgedecoreerd oosters porselein noemt men Amsterdams Bont. Overschilderen in emailkleuren werd in de 18de eeuw veel gedaan, op geheel onversierd porselein dat speciaal voor dat doel uit China of Japan ingevoerd werd, of op porselein met een bestaande blauwe versiering. Het werd op een lage temperatuur overgebakken in Delft of in een van de vele aardewerkfabrieken elders in Nederland.

    literatuur:

    European decoration on oriental porcelain 1700-1830 / H. Espir. - In: Oriental Art. - Vol 44, nr 2 (2005); Oosterse keramiek uit Groninger kollekties / C.J.A. Jörg. - Groningen, 1982. - cat. nr 34

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld