terug

Kaststel

Collectie: Stichting Duivenvoorde

 • Van Yixing werden vooral kleine theepotten gemaakt, voor de Chinese binnenlandse markt en ook voor de export naar Europa. Kaststellen zijn zeldzaam. In het Groninger Museum en het Haagse Gemeentemuseum bevindt zich een set, evenals in de collectie in Dresden die bijeengebracht werd door Augustus de Sterke (1670-1733).[1] Ze zijn alle vier verschillend. Het kaststel op Duivenvoorde is bijzonder aantrekkelijk door het hoge reliëf van de decoraties en de vrije vorm van bloemtakken.

  Over de herkomst bestaat geen absolute zekerheid, maar zeer waarschijnlijk stamt het kaststel, samen met een groep van twaalf Yixing theepotten, die eveneens tot de collectie op Duivenvoorde behoren, uit het bezit van de Middelburgse familie Van der Poort-van der Mandere.[2] Johanna van der Mandere (1714-1793), weduwe van Johan Gualtherus van der Poort (1713-1784), overleed in 1793 en liet haar bezit na aan haar neef Johan Steengracht (1782-1846). Deze Johan Steengracht was de vader van Nicolaas Johan, de eerste Steengracht die op Duivenvoorde woonde en de vader van de grote porseleinliefhebber Hendrik (1836-1912). Van der Poort was burgemeester van Middelburg geweest en bewindhebber van de Kamer van Zeeland van de VOC. In de boedelbeschrijving van Johanna van der Poort wordt een groepje van dertien theepotten genoemd (daarvan zou er dus een gesneuveld zijn) en ‘Een Oost-Indisch rood Aarde Stel van vijf stuks.’ Gezien de zeldzaamheid van dergelijke kaststellen en de nauwe familiebanden mogen we aannemen dat deze beschrijving betrekking heeft op het kaststel op Duivenvoorde.[3]

   

  [1] C.J.A. Jörg, Oosters porselein, Delfts aardewerk: wisselwerkingen (tent.cat Groninger Museum), Groningen, 1983, cat.nr, 57; F. Scholten, ‘Museumaanwinsten. Oude Kunstnijverheid van het Haags Gemeentemuseum, Antiek 24 (1990), pp. 572-578; E. Ströber, ‘La maladie de porcelaine; ostasiatisches Porzellan aus der Sammlung Augusts des Starken, Leipzig, 2001, nr. 54.

  [2] E.A. Kallenborn, ‘Yixing steengoed op Kasteel Duivenvoorde te Voorschoten’, Antiek 27/3 (1995), pp. 469-479.

  [3] J. van Campen, ‘Exotisch pronken; de collectie Oosters porselein, in A. de vries (red.), Duivenvoorde; bewoners, landgoed, kasteel, interieur en collectie, Zwolle, Voorschoten, 2010, p. 186. Voor de boedelbeschrijving: Nationaal Archief, familiearchief Steengracht, inv.nr. 206, inventaris nalatenschap Johanna Susanna van der Mandere, weduwe van Johan Gualtherus van der Poort.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken