terug

Jardinière

Collectie: Paleis Het Loo

 • Deze grote pot is afkomstig van Huis ten Bosch, en was onderdeel van de Koninklijke Collectie. Bij opgravingen bij Paleis Het Loo zijn scherven gevonden van een of meer identieke potten. Zeer waarschijnlijk zijn dat overblijfselen van stukken porselein van Mary II (1662-1694), de vrouw van Koning-Stadhouder Willem III (1650-1702). Mary was een groot liefhebber van Chinees porselein en Delfts aardewerk en verzamelde op grote schaal. Gezien de herkomst en de overeenkomst met de scherven ligt het zeer voor de hand dat ook deze bloempot tot haar collectie heeft behoord.[1] Dat vermoeden wordt nog versterkt door de aanwezigheid van acht bijna identieke stukken in Hampton Court nabij Londen.[2] Hampton Court en Kensington Palace waren de voornaamste Engelse residenties van Willem en Mary.

  De acht jardinières maken deel uit van een groep van 126 stukken Chinees en Japans porselein op Hampton Court waarvan wordt aangenomen dat ze het restant zijn van de – oorspronkelijk veel grotere – porseleincollectie van Mary in Engeland. De jardinières stonden opgesteld in de Queen’s Gallery. Een aquarel uit 1818 laat zien dat dat in ieder geval op dat moment nog steeds het geval was.[3] Wellicht was de situatie in Nederland vergelijkbaar. Volgens een inventaris van de goederen op Het Loo uit 1713 stonden op de galerij ‘ses groote porcelijne bloempotten, blauw en wit’, maar deze omschrijving is te algemeen om er iets met zekerheid over te kunnen zeggen.[4]

  Deze grote potten werden in China als vissenkom gebruikt, maar kregen in Europa dus meestal een andere functie. Zij konden gebruikt worden als cache pot voor potten met kleine bomen. Wellicht, maar dit staat niet vast, waren ze bedoeld om in de zomer buiten te staan en in de winter in de oranjerie. Mary hield behalve van keramiek ook zeer van tuinen, bloemen en planten. Deze grote potten moeten een speciale bestelling zijn geweest, die precies aan deze belangstellingen tegemoet kwam.

  De voorstelling is een scène uit het bekende boek ‘De Westelijke Kamer’ van Wang Shifu. Houtsneden die als illustratie voor dit boek dienden werden in deze periode vaak gebruikt voor de decoratie van Chinees porselein.

   

  [1] A.M.L.E. Erkelens, ‘Delffs Porcelijn’ van koningin Mary II; ceramiek op Het Loo uit de tijd van Willem III en Mary II (cat. Paleis Het Loo), Apeldoorn/ Zwolle, 1996, cat.nrs. 24 en 25. Met dank aan Kristin Duysters die mij op deze interessante herkomst wees.

  [2] J. Ayers, Chinese and Japanese works of art in the Collection of Her majesty The Queen, Londen, 2016, Vol. I, cats. 265-272.

  [3] Door Richard Cattermole (?1795-1868), Ayers, p. 110, fig. 37.

  [4] Erkelens, cat. 24.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken