terug

Hoofd van een paard

Collectie: Kröller-Müller Museum

 • Paarden die in de Han-periode als grafgift aan de overledene werden meegegeven, waren vaak uit losse onderdelen gemaakt. Het hoofd (anders dan hier, wel vaak met een hals) werd los van het lichaam gemaakt. Paardenhoofden werden aan het begin van de 20ste eeuw veel gevonden in China, kwamen dus in groten getale op de markt en werden volop verzameld. Vrijwel altijd komen zij in oude collecties voor. Gerrit-Jan Verburgt, een van de oprichters van de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst, had er bijvoorbeeld een, gekocht bij de prestigieuze Parijse handelaar C.T. Loo. Het werd in 1925 in Amsterdam tentoongesteld op de eerste internationale tentoonstelling over Chinese kunst in Europa en Verburgts weduwe schonk het in 1928 aan de Vereniging.[1] Een ander voorbeeld is het hoofd in de collectie van Anthony de Rothschild (1887-1961), een klassieke collectie Chinese keramiek van de Han-periode tot en met de Qing-periode, die aan het begin van de 20ste eeuw gevormd is en nu nog geheel intact.[2] Helene Kröller-Müller verzamelde, passend voor haar tijd, een aanzienlijk aantal graffiguren uit de Han- en Tang-periode (617-907).[3] Dit hoofd is met zijn strakke, scherpe vormen en de open mond een fraai en expressief voorbeeld van dergelijk grafgiften.[4]

   

   

  [1] In bruikleen in het Rijksmuseum, inv.nr. AK-MAK-62, zie Grafkeramiek uit het oude China / Vormen uit Vuur 189 (2004/4), nr. 22.

  [2] R. Krahl, The Anthony de Rothschild Collection of Chinese ceramics, N.pl. 1996, Deel I, nr. 6.

  [3] Zie Grafkeramiek in het oude China (noot 1) voor de belangstelling voor Chinese grafplastiek in Nederland in Kröller-Müllers tijd.

  [4] Het hoofd is gepubliceerd: D.F. Lunsingh Scheurleer, De verzameling ceramiek uit het Verre Oosten van het Rijksmuseum Kröller-Müller / Mededelingenblad van de Vereniging van Vrienden van de Nederlandse Ceramiek 59 (1970), nr. 2, p. 5.

   

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld