terug

Een paar gemonteerde vazen

Collectie: Landgoed Singraven

 • Deze vazen zijn voorzien van een montuur dat een lamp draagt. Het montuur is waarschijnlijk negentiende- of twintigste-eeuws, maar ik ga ervan uit dat de vazen uit de Kangxi-periode (1662-1722) stammen.[i] De decoratie is deels met witte slib in reliëf aangebracht. Het groene celadon-glazuur laat verder ruimte vrij voor een decor in onderglazuur blauw en onderglazuur koperrood. Dit is een bewerkelijke en kostbare decoratietechniek.

  De paarden zijn waarschijnlijk de dieren van koning Mu die met zijn achtspan langs de hemel reed op zoek naar Xiwangmu, de koninginmoeder van het Westen. Deze acht paarden zijn vaak afgebeeld in de Chinese kunst en kunstnijverheid.

  Er is een aantal vergelijkbare stukken bekend. In het Palace Museum in Peking bevindt zich een vaas die in vorm en decor overeenkomt met dit paar.[ii] Een vaas met hetzelfde decor en een achttiende-eeuws verguld bronzen montuur met oren is afgebeeld door Lunsingh Scheurleer.[iii] Hetzelfde decor en dezelfde kleurencombinatie komt voor op een vaas met rechte wanden, eveneens voorzien van een verguld bronzen montuur in de koninklijke collectie in Engeland.[iv] Een gemonteerd paar met vergelijkbare vorm, maar met kraanvogels en herten bevindt zich in het Getty Museum.[v] En tot slot kan het paar, met dezelfde vorm en met paarden, in de collectie van de vermaarde kunsthistoricus Frits Lugt vermeld worden.[vi]

  [i] De Parijse firma L’Escalier de Cristal (1804-1923) produceerde aanvankelijk geslepen kristal dat werd gevat in verguld bronzen monturen, maar voerde later een breder assortiment. Mogelijk zijn de vazen daar gemonteerd. Vriendelijke mededeling Joseph Estié.

  [ii] Compendium of Collections in the Palace Museum. Ceramics 22. Qing Shunzhi, Kangxi II, Shijiazhuang, 2014, nr. 189.

  [iii] D.F. Lunsingh Scheurleer, Chinesischer und japanisches Porzellan in europäischen Fassungen, Braunschweig, 1980, afb. 321, p. 331. Voor een kan met dezelfde techniek maar een andere voorstelling: afb. 309.

  [iv] J. Ayers, Chinese and Japanese works of art in the collection of Her majesty The Queen, Londen, 2016, Deel, II, cat.br. 1272.

  [v] F.J.B. Watson en G. Wilson, Mounted Oriental Porcelain in the J. Paul Getty Museum, Malibu 1982, nr. 9.

  [vi] D.F. Lunsingh Scheurleer, Het Chinese porselein in de collectie Frits Lugt, Stichting Custodia (Vormen uit Vuur 103/14 (1981)), nrs. 112 en 113.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken