terug

Drie grote dekselvazen

Collectie: Landgoed Singraven

 • Porselein met deze grote gestileerde ranken, deels in hard heldergroen en een fond van fijn rood arceerwerk vormt een mysterieuze groep. In het Rijksmuseum bevindt zich een verwante kom, waarover Christiaan Jörg opmerkte dat hij het emaille zo ongebruikelijk vond dat hij het stuk graag in de negentiende eeuw zou dateren, maar daar toch vanaf zag omdat het blauw overtuigend uit de Kangxi-periode (1662-1722) stamde.[i] Mogelijk, zo opperde hij, was het email later toegevoegd. Dat zou dan ook voor deze set grote dekselpotten moeten gelden.

  Vooralsnog ga ik ervan uit dat de stukken in zijn geheel rond 1700 zijn gemaakt. De stilering van de bloemen en de felheid van de kleuren doet inderdaad Japans aan.[ii] Mogelijk deden de Chinese pottenbakkers bewust pogingen dicht bij Japanse voorbeelden te blijven. Dit fenomeen is ook in Chinees Imari bekend: een deel van de decors van het Chinese Imari heeft een opzettelijk herkenbaar Japans karakter, de rest is veel duidelijker Chinees in stijl.

  Een vergelijkbare dekselvaas bevindt zich in de collectie van August de Sterke (1670-1733) in Dresden.[iii]

  [i] C.J.A. Jörg, Chinese Ceramics in the Collection of the Rijksmuseum, Amsterdam, the Ming and Qing dynasties, Londen, 1997, cat.nr. 225.

  [ii] Zie C.J.A. Jörg, Fine and Curious; Japanese Export Porcelain in Dutch Collections, Amsterdam, 2003, cat.nr. 334.

  [iii] Inv.nr. PO 6273.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken