terug

Bord

Collectie: Kasteel-Museum Sypesteyn

 • Volgens de documentatie van het museum kocht Van Sypesteyn dit bord in 1895 voor 25 gulden.[1] Het is een voorbeeld van het buitengewoon zorgvuldig gemaakte en beschilderde porselein uit het tweede kwart van de 18de eeuw dat in relatief grote hoeveelheden in China werd ingekocht door Europese handelaren. Het was eigenlijk te goed om waar te zijn en in de tweede helft van de 18de eeuw verdwijnt dit soort porselein dan ook uit het export assortiment. Het kostbaarste porselein wordt dan in Europa gemaakt en door de nadruk op lage prijzen wordt Chinees porselein meer en meer een massaproduct.

  De kwaliteit zit ‘m in de dunheid, fijnheid en strakheid van het porselein en in de precisie van de beschildering. Het lijkt eenvoudig om een bordje vol te schilderen met banden met geometrische patronen, maar om dat zo precies te doen en zo regelmatig is een tour de force. Door de eenvoud van de versiering, zou elke afwijking eruit springen. Chinezen hielden van deze uitdaging – duivelswerk noemden ze het. En ook in het westen werd de Chinese vaardigheid bewonderd.

  De buitenzijde is met rood email bedekt – ruby back. De roze gloed schijnt door het glazuur heen. De gouden achtergrond achter de bloemen is zeldzaam en draagt bij het gevoel van overdaad dat dit bord oproept. Helaas is het bord gebroken en gelijmd.

   

   

   

  [1] S.M.A. Groot, De collectie Chinees en Japans porselein in Kasteel-Museum Sypesteyn te Nieuw-Loosdrecht (scriptie Universiteit Leiden), z.j. (2003), nr. 97.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken