terug

Bord

Collectie: Museum De Lakenhal

  • Dit bord trekt de aandacht door de misschien wat stijve, maar toch ook zeer zorgvuldige manier waarop de bloemtakken zijn geschilderd. Vooral de bloemen met het verloop van de intensiteit van het blauw vallen op. Het model volgt een tinnen tafelbord en dateert van vóór de jaren ’25 à ’30 van de achttiende eeuw wanneer serviesgoed in grote hoeveelheden geproduceerd werd.

    Ik dacht aanvankelijk aan een datering in het eind van de 17de eeuw, maar daarvoor ontbreken aanwijzingen. Borden die - dankzij de aanwezigheid van een familiewapen bijvoorbeeld - vroeg gedateerd kunnen worden, zijn platter. Er is enige verwantschap met een bord met het wapen van de familie Feith, waarschijnlijk besteld door Arnold Hendrik (1686-1751) na zijn tweede huwelijk met Anna Knoll in 1723.[i] Verschillende leden van de familie Knoll vervulden belangrijke VOC-posities in Azië, en in 1723 was wapenporselein nog zo nieuw en bijzonder dat dergelijke connecties wel nodig waren om het te kunnen bestellen. In de Topkapi collectie bevindt zich een iets groter bord dat een verwante vorm en decoratie heeft.[ii] Het wordt 1720-1740 gedateerd. Dat vind ik wel heel laat en ik zou ca. 1720 willen voorstellen.

    Particuliere collectie, sinds 1922 in bruikleen bij Museum De Lakenhal.

    [i] J. Kroes, Chinese Armorial Porcelain for the Dutch Market; Chinese porcelain with coats of arms of Dutch Families, Den Haag/ Zwolle, 2007, nr. 13.

    [ii] R. Krahl en J. Ayers, Chinese ceramics in the Topkapi Saray Museum, Istanbul, Londen, 1986. Deel III, nr. 2470.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken