terug

Bord

Collectie: Groninger Museum

  • Bord op wijde voetring, spreidend wand, golvende liprand. Drie V-vormig geplaatste proenpunten. Versierd in onderglazuur-blauw. Op het plat twee 'shikishi' vierkanten schuin op elkaar geplaatst. De onderste effen blauw, op een lichter blauw fond. De voorste rechthoek met links schematisch aangegeven rotsen en planten. De wand gemodelleerd in reliëf onder de glazuur met grote bloemen in wolkachtige cartouches. Rond de voetring een dubbele cirkel, een enkele erin.

    Bord op wijde voetring, spreidend wand, golvende liprand. Drie V-vormig geplaatste proenpunten. Versierd in onderglazuur-blauw. Op het plat twee 'shikishi' vierkanten schuin op elkaar geplaatst. De onderste effen blauw, op een lichter blauw fond. De voorste rechthoek met links schematisch aangegeven rotsen en planten. De wand gemodelleerd in reliëf onder de glazuur met grote bloemen in wolkachtige cartouches. Rond de voetring een dubbele cirkel, een enkele erin.

    Dit krachtig beschilderde bord is typerend voor een type aardewerk met in reliëf gemodelleerde patronen en versieringen in Japanse stijl. Zij komen niet vaak voor in Europese verzamelingen en werden wellicht juist gekocht omdat zij zo Japans, en dus exotisch, eruit zagen. De vierkanten stellen 'shikishi' voor, papier speciaal voor kalligrafie en schilderen. Scherven van soortgelijke borden zijn bij Kakiemon en Chokichidani bakovenopgravingen gevonden; echter ook bij de Kusunokidani bakovenlocatie, dus is het goed mogelijk dat de Kakiemon familie er mee van doen hadden voordat zij naar de Nangawara streek verhuisden. Twee van de gestileerde karakters kunnen als 'ze' en 'bu' worden geïnterpreteerd, maar de betekenis is onzeker, gezien de aparte stijl. 'Ze' is over het algemeen een bevestiging zoals 'goed' of 'ja', terwijl 'bu' 'samoerai', militaire zaak', of 'kracht' betekent. Interessant is dat dezelfde shikishi patroon werd gebruikt op een Delfts blauw bord, van c. 1660-80 (2002.0058), waarmee is aangetoond dat deze patroon destijds in Nederland bekend was. De 'lingzhi' (Chinees voor 'plant der onsterfelijkheid') wordt vaak afgebeeld als een morel-achtige paddestoel, het symboliseert een lang leven en geluk.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken