terug

Bord

Collectie: Frans Hals Museum

 • Dit bord is beschilderd in Chinees Imari-kleuren. Het is niet bijzonder zeldzaam, maar wel erg aantrekkelijk.[i] Over een groot deel van het bord, de indeling van plat-wand-rand negerend, is een deels uitgerolde handrol geschilderd. Dergelijk decoraties zijn bekend op Japans lakwerk en porselein en in dit bord is dus niet alleen het kleurpalet, maar ook het decor zelf nog sterk verwant aan het Japanse Imari.[ii] Het motief is later in China ook in verschillende varianten in famille rose gebruikt. Buiten de rol is op fraaie wijze in blauw wier geschilderd – eveneens een in Japan gebruikt motief.

  Een serie van elf identieke borden, voorzien van een smalle zilveren band, bevinden zich in de collectie van het Engelse Koninklijk Huis.[iii] August de Sterke, keurvorst van Saksen en de grootste porseleinverzamelaar van zijn eeuw had deze borden ook en hij liet het decor ook uitvoeren in Meissen-porselein.[iv] Het Frans Hals Museum heeft drie vrijwel identieke borden.

   

  [i] Bijvoorbeeld: D. Howard en J. Ayers, China fort he West (…), Londen/ New York, 1978, Deel I. nr. 118; J. Wirgin, Fran Kina till Europa; Kinesiska konstforemal fran de ostindiska kompaniernas tid, Stockholm, 1998, nr. 49.

  [ii] Zie bijvoorbeeld een Japans exemplaar in het Groninger Museum 1988.0225.

  [iii] J. Ayers, Chinese and Japanese works of art in the collection of Her majesty The Queen, Londen, 2016, Deel I, nr. 643.

  [iv] W.R. Sargent, Treasures of Chinese Export Porcelain from the Peabody Essex Museum, Salem, New Haven etc., 2012, p. 188. Het Peaby Museum zelf heeft een groter exemplaar van 31 cm. diameter.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken