terug

Bank

Collectie: Kunstmuseum Den Haag

  • De bank is een voorbeeld van een meubel dat begin achttiende eeuw in Azië werd gemaakt en volledig afwijkt van de oudere modellen. Vanaf het begin van deze eeuw begon het karakter van de zitmeubelen te veranderen en verschenen er meubelen met een meer Europese vormentaal in Azië. Ook het snijwerk maakte een verandering door. Langzamerhand verdwenen de oosterse bloem- en bladrankmotieven en kwamen de Europese blad- en bloemmotieven en soms engeltjes hiervoor in de plaats. Een nieuw verschijnsel bij de meubelen uit het begin van de achttiende eeuw waren de meer gebogen armleuningen die ook niet meer in zijn geheel van snijwerk werden voorzien. De getordeerde spijlen in de rugleuning werden vervangen door balusters of ontbraken geheel, zoals bij deze bank het geval. is. 

    De bank rust op zes balustervormige poten, waarbij de balusters aan de boven- en onderkant zijn ingesnoerd. De zes poten eindigen in een rechthoekig huis boven op een platte bol. De poten worden onderling verbonden door een rechte sport. De regels van het rechthoekige, met rotan bespannen zitraam zijn geschulpt met in het midden een schortstuk. De licht naar achteren hellende, rechthoekige stijlen zijn bekroon met lotusbloemen. Twee boogvormige elementen vormde de boven- en onderregel van de rugleuning. De onderste regel is rechthoekig. De licht hellende en boogvormige rugleuning is een nouveauté bedoeld om het comfort te verhogen. 

    Het snijwerk van de bank is uitgevoerd in halfhoog reliëf. Een nieuw element in het snijwerk is dat de armleuningen vaak eindigen in neerhangende acanthusbladeren. Dit van oorsprong Europese motief wordt veelvuldig toegepast. De bovenste regel van de rugleuning bestaat uit twee naar elkaar gerichte hoornen des overvloed met daaromheen voluten en bladeren, eveneens een Europees motief. 

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken