Achtergrond

Digitale presentatie monochromen

Glazuur heeft een praktische en een decoratieve functie. Bij aardewerk is glazuur noodzakelijk om ervoor te zorgen dat een voorwerp waterdicht is. Daarnaast zorgt het glazuur voor een aangename glans en kleur. In deze digitale presentatie wordt er aandacht besteed aan monochromen.

 

Monochromen, stukken keramiek die geheel dekt zijn met glazuur in één kleur, hebben een lange traditie in China, als gebruiksgoed en als verzamelaarsobjecten. In verschillende landen volgden liefhebbers de Chinese bewondering voor keramiek met monochrome glazuren. Vanaf de 19de eeuw kwam dit in Europa en de Verenigde Staten een stroomversnelling. In Nederland was dit echter altijd maar mondjesmaat het geval. Dit gebrek aan serieuze belangstelling is terug te vinden in de samenstelling van de Nederlandse museumverzamelingen. Monochromen zijn er slecht vertegenwoordigd vergeleken met de enorme aantallen porselein met geschilderde decoraties in blauw en andere kleuren. Door deze ondervertegenwoordiging hebben de monochrome stukken nooit veel aandacht gekregen.

Ching-Ling Wang, de conservator voor Chinese kunst van het Rijksmuseum, heeft in het museum een presentatie gemaakt van uitsluitend keramiek met een monochrome glazuur uit de Rijksmuseumcollectie (te zien van oktober 2017 tot mei 2018). Zijn indeling was louter op kleur, niet op regio, periode of functie van het object.

De stukken blijken de aandacht zeker te verdienen en vooral: samen vormen zij zeer aantrekkelijke ensembles. Die willen we in de vorm van deze digitale presentatie vastleggen. Het is belangrijk delen van de collectie die niet vaak opgesteld worden, zichtbaar te maken. Dat is ons doel.

 

Doorloop deze digitale presentatie door te starten met:

 

 

>> groen

 

 

 

Of ga direct naar:

      

>> blauw                              >> wit                                       >> zwart en bruin

 

  

>> rood                                >> geel